Перша публікація Лесі України була здійснена саме у Львові. 1885 року у журналі «Зоря», до редагування якого мав причетність Іван Франко, був виданий перший твір Лесі Українки, її переклад Гоголя «Вечорниць».
1887 року у Львові вийшла її вже власна поема «Русалка».
Леся Українка разом зі своєю матір’ю вперше побувала у Львові 1891 року, коли Олена Пчілка везла свою доньку на операцію до Відня, де видатний австрійський хірург мав проконсультувати її. Тоді Леся Українка була у Львові одну добу. Тут вона з матір’ю зупинилася для того, щоб відпочити, у готелі «Європейський».
1891 року протягом 7 і 8 березня на зворотній дорозі вже з Відня додому Косачі проживали в родини Франків.
1902 року Леся Українка знову була у Львові. На цей раз вона зупинилася в готелі «Жорж». Саме в цей час вона познайомилася у Львові з Етель Ліліан Войнич. Знайомство з такою високоерудованою, мудрою жінкою, якою була Леся Українка, залишило в пам’яті Войнич дуже міцний слід, про що вона потім згадувала у США.

Останнє перебування Лесі Українки у Львові пов’язане з нинішнім будинком Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Там вона працювала у бібліотеці НТШ і на її честь було влаштовано прийняття.