Основна пам’ятка селища – велична споруда колишнього костелу Воздвиження Чесного Хреста. Костел був споруджений у 1780-1790 рр. за проектом архітектора Ф. Кульчицького. Структура храму тринавова з трансептом, хрестовою у плані, на перехресті центральна частина завершена куполом на восьмигранному барабані.
У цьому костелі раніше зберігалось чудотворне Розп’яття, привезене з Риму. Впродовж історії храмом опікувались різні ченці: спочатку ченці-камедули, далі кармеліти, після них – кармеліти. Чудотворне Розп’яття зараз зберігається в одному з монастирів Кракова. За радянської влади костел використовували як склад. Сьогодні тут православна церква. Всередині храму збереглись розписи 1893 р., бароковий деревяний вівтар, що потрапив з львівського монастиря кармелітів.

Старовинна Аустерія XVIII століття побудови знаходиться в селі Новий Милятин Львівської області. Будівля, що слугувала колись заїздом і корчмою, в наш час вимагає реконструкції. Є пам’яткою архітектури національного значення.

Аустерія була побудована в XVIII столітті в стилі барокко і виконувала функції заїжджого двору і корчми одночасно. У цій місцевості завжди було багато паломників, що знаходили притулок у стінах аустерії. Вона користувалася популярністю і у торговців, які приїздили на ярмарки. Заїжджий двір складався з корчми, стаєнь і кімнат для відпочинку. Перші реставраційні роботи проводилися тут в 1935 році, з 1961 року в стінах колишньої аустерії розташовувався продуктовий магазин. На сьогоднішній день будівля перебуває в занедбаному стані.

1. Палков Т. Мандрівки Львівщиною на вихідні. Частина І. Північ. Путівник. – Львів: Ладекс, 2009