Від Порохової вежі на Валах на схід прямує вулиця Лисенка, названа так 1945 року на честь видатного українського композитора Миколи Лисенка (1842-1912).

Із середини ХІХ століття, коли її почали забудовувати, вулиця мала назву Стрілецька, бо тут була міська стрільниця, і Святого Антонія, адже неподалік розташований костел на його честь. Із 1871-го вулицю назвали Курковою на честь Куркового стрілецького товариства (“курек”, тобто півень, був мішенню для стрільби, а потім став емблемою товариства). Під час німецької окупації вулицю назвали Унгарнштрассе (Угорська).
Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-х і 1960-х років.

У будинку № 42 вже на початку ХХІ століття в стилі “євро” добудували останній поверх.

У житловому будинку № 44 за польських часів була фабрика гальванічних елементів і акумуляторів “Дерс”, зараз тут житловий будинок.
Під № 47 за радянських часів відкрили школу № 103 для дітей із розумовими вадами розвитку. До 1969-го початком вулиці Лисенка на Високий замок курсував трамвай № 12, який завертав на Гуцульську.

Будинок №7
Триповерховий житловий будинок знаходиться на місці колишнього шинку “Ветеранська печера”, з танцювальною залою,.заснованому у 1776 р. і який проіснував до середини 19 ст.

Житловий будинок №2
На фасаді будинку є скульптурне зображення голови коня. Декілька століть тому це було місце, де можна було поїздити верхи у зимовий період – закритий манеж, який збудували у 1800-1801 роках. Його власником був “професор верхової їзди” Йозеф Крупп. Манеж був обладнаний з трьох боків галереєю для глядачів. Там виптупали циркові трупи, які відвідували Львів у зимовий період. У 1890 році на місці манежу збудували декілька житлових будинків, проте на фасаді від вулиці Лисенка зображення коня збереглось.

Кляштор Капуцинів

Костел Серца Ісусова та монастир францисканок

Палац Дідушицьких

Палац латинських архієпископів

Стрільниця Куркового братства

Храм святих Козьми і Дем’яна