Найцікавішою місцевістю є давнє містечко Варяж, що лежить над річкою Варяжанкою за 14 км на захід від Сокаля.Уперше Варяж згадується у 1419 році як село і центр невеликих володінь на перехресті трактів з Замостя на Волинь і Литву, а також з Любліна до Белза.
У 1538 році місто отримує магдебурзьке право. Король Зигмунд І Старий визначив головні ярмарки на такі дні: св. Станіслава, св. Прокопія і в свято Зачаття Пресвятої Богородиці, щотижневим торговим днем був вівторок.
До 1951 р. Варяж належав до Польщі, а 15 лютого 1951 р. переданий до складу УРСР. Місто втратило свій міський статус та навіть назву. З 1991 р. історична назва «Варяж» повернута, але давнє місто дотепер залишається селом.
В середмісті розташована церква Успіння Пресвятої Богородиці, яка була зведена у 1784 році як костел, а в 1818 р. перебудована на церкву. Зараз церква відреставрована і діюча.
У Варяжі збереглась велична, хоч понищена споруда мурованого костелу Св. Марка. Костел Святого Марка ордену Піарів споруджений у 1688-1693 р.р. за проектом В. Ленартовича в стилі бароко. До храму були прибудовані два монастирські корпуси, один з них зберігся донині. В інтер’єрі зберіглися фрески ІІ половини XVIII століття. Основною прикрасою костелу були фрески, виконані у 18 ст. Великої руйнації храмовий комплекс зазнав у післявоєнні часи, коли його приміщення використовувались як колгоспні склади.. У поганому стані також перебувають руїни колись величного палацу ХІХ ст., що належав магнатам, графам Ломніцьким.

Література:

Палков Т. Мандрівки Львівщиною на вихідні. Частина І. Північ. Путівник. – Львів: Ладекс, 2009