Це місто вважають одним з найдавніших в регіоні. Якщо Львів уперше згадують у ХІІІ столітті, то Удеч, яким була первісна назва Жидачева, — на ціле століття раніше. До сьогодні місто мало аж 25 назв. Першу письмову згадку про місто Жидачів знайдено у «Повісті минулих літ» і датовано 1164 р., де воно згадується як Удеч (або Зудечів). Пов’язана ця згадка з великою повінню у Галичі, отже, Дністер виходив з берегів не лише через глобальне потепління.
Походження назви міста пов’язують з румунським словом «жудечу», що означає «право». Деякі історики припускають, що поселення заснували румунські колоністи, і тут відбувалися суди. У 1393 р. місто отримало магдебурзьке право. На той час воно вже було одним із найбільших міст Галичини, центром торгівлі сіллю; мало замок, обнесений валом.
У місті знаходиться 500-літній костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Одна з головних пам’яток міста пов’язана з польським королем Яном ІІІ Собєським. Тут він побував 1676 року на молебні, пов’язаному з однією із найбільших перемог Речі Посполитої над турецьким військом. Та королівське минуле костелу радянська влада обернула на побутове. Кількадесят років у цій будівлі працювала автостанція з… баром.
Головним храмом міста є собор Воскресіння. Він хоч і дещо «молодший» за костел, та саме тут збереглася одна з найдавніших ікон усього краю – Богородиця Оранта “Воплочення”. Науковці датують її 1406 роком. Особлива жидачівська Оранта тим, що споріднені ікони можна відшукати лише на Балканах. Звідки взялася ікона у Жидачеві й хто такий монах Веніамін, автор ікони – дотепер невідомо.
На окраїні міста є особливе для юдеїв місце – каплиця хасидського цадика Цві Гірша Айхенштайна. Цей містянин, який жив у XVIII-XIX століттях, вважається другим за значимістю у світі дослідників й систематизаторів вчення Кабала. Саме воно стало основою для релігійного сіонізму та хасидизму.
Варто відвідати:
Давньоруське городище зі залишками валів замку ХІІ-ХІV ст., розташоване на горі Базиївці за 800 м на північний захід від сучасного центру міста на правому березі р.Стрий. Костел Успіння Діви Марії (1602 р.), м. Жидачів Церква Воскресіння Господнього (1901 р.) з чудотворною іконою Богородиці «Воплочення» – Жидачівської Оранти, м. Жидачів