Щирець — селище міського типу, яке уперше згадується в літописі 1113 р. Стародавній Щирець був фортецею, оточеною мурами, підступитись до якої було доволі важко. У XIII ст. Щирець нищать монголо-татарські війська, a 1397 р. польський король Владислав II Ягайло надає містові магдебурзьке право.
В XVI-XVII ст. місто потерпає від татарських нападів і пожеж, та починає славитись виробництвом гіпсу та вапна. З XVIII ст. на території поселення засновується німецька колонія Розенберг.
В XIX ст. тут працюють каменярня і фабрика гіпсу. Але, між Першою і Другою світовою війною Щирець втрачає статус міста. Сьогодн селище Щирець відоме визначними архітектурними пам’ятками, які походять із середньовіччя.
Щоб переконатися, що місто справді просякнуте духом давнини, вистачить відвідати оборонну церкву св. Микола XV ст, розташовану над містом, на високому пагорбі, церкву оточують оборонні мури з двома вежами. Одна, квадратна, обороняє вхід, а друга напівкругла – протилежний бік цієї міцної цитаделі.
Варто відвідати: Оборонний костел святого Станіслава 1556 р.; Троїцька церква XVI ст. з дзвіницею (XVIII ст.) і мурами; Оборонна церква Різдва Пресвятої Богородиці (XVI ст.)з мурами і оборонною вежею.