Пліснеське городище розташоване біля с. Підгірці Бродівського району Львівської області.
У Пліснесько варто відвідати монастир оо. Василіан і побачити фортифікаційні вали найбільшого за розмірами городища періоду Київської Русі.
Пліснеське городище – унікальна пам’ятка ранньосередньовічної доби досліджується близько 200 років.
За цей час на його території та в околицях проведено масштабні пошукові роботи. Однак, через суб’єктивні та об’єктивні обставини, переважна частина матеріалів і польової документації втрачена.
Городище Пліснеськ є залишками слов’янського та давньоукраїнського міста, яке згадується двічі у літописах під 1188 і 1232 рр. (Плъснськ, Пльеснеск, Преснеск) і в «Слові о полку Ігоревім». В літописі під 1188 р. говориться про те, що волинський князь Роман Мстиславич відіслав до Пліснеська військо, щоби вигнати звідти галицьких бояр та їх союзників – угорських феодалів. Другий запис під 1232/33 р. сповіщає про похід на Пліснеськ князів Данила Галицького та Олександра Белзського про їх перемогу над пліснеськими боярами Арбузовичами, які не хотіли визнавати їхню владу над собою. Князі взяли в Пліснеську велику здобич і повернулися до Володимира-Волинського.
Перші розкопки на території городища розпочали ще 1810 р., коли настоятель Підгорецького монастиря Варлаам Компанєвич та чиновник Гейслер обстежили городище, і віднайшли в його північній частині три курганні могили.

Література:
1.Палков Т. Замки Львівщини. Історія та легенди. Путівник. – Львів: Ладекс, 2007