Заснована декретом цісаря Австро-Угорщини Йосифа ІІ від 24 жовтня 1784 р. Перша гімназія як підрозділ Львівського університету (Академії) отримала назву «академічна». Це була перша в соборній Україні новочасна середня школа класичного типу з рідною мовою викладання (до 1849 – латинська, згодом – німецька, з1874 – українська мова викладання у всіх класах).
У гімназії в різні часи працювали видатні педагоги і громадські діячі: професори В. Ільницький (перший директор), І. Боберський, А. Вахнянин, М. Галушинський, І. Зелінський, І. Кокорудз, Ф. Колесса, О. Огоновський, О. Степанів-Дашкевич, С. Шах, доктор філології М. Сабат, доктор права Д. Лукіянович та ін. Перша матура (іспит зрілості) відбулася в далекому1878… У 20–30-х рр. XX ст. в Академічній гімназії діяли нелегальні юнацькі осередки Української військової організації українських націоналістів, до яких входили учні старших класів. Значна частина учнів гімназії були членами української молодіжної організації Пласт.
Зберігаючи статус державного навчального закладу за всіх колоніальних адміністрацій, первісток національного шкільництва поневоленого народу спромігся виплекати для Вітчизни і світу чимало чесних, мудрих і мужніх громадян, які клали в підвалини омріяної свободи не тільки свої знання, а й життя. У лаві вихованців – піонер національного відродження М. Устиянович, академік М. Возняк, композитор С. Людкевич, полковник Є. Коновалець і генерал Роман Шухевич-Чупринка, митрополит В. Стернюк, академік І.Крип’якевич, письменники О.Маковей,Ю. Опільський, В. Щурат, відомий лікар П. Цимбалістий, славіст І. Свєнціцький, а також А. Курдидик, Р. Сушко, В.Кучабський, М.Кордуба та багато інших.
У 1944 Академічну гімназію було реформовано у середню загально освітню школу. Львівська академічна відродилася до нового життя із відродженням нашої держави в 1992 р. У 1998 р. відроджена Львівська академічна гімназія випустила своїх перших матурантів