Каплицю було споруджено коштом відомого львівського купця вірменського походження Антона Богдановича, на честь загиблих у нерівній боротьбі учасників Січневого національно-визвольного повстання польського народу проти Російської імперії 1863-1864 років.
Довгий час у Львові існував цілий культ Січневого повстання – шанувались ветерани, творились пам’ятки – підкреслювалась єдність польського народу під владами чужинських імперій…
Сам фундатор каплиці, Богданович, був власником канцелярської крамниці на Марійській площі (нині-пл. Міцкевича), де, зокрема, були у продажу та користувались попитом портрети учасників повстання, що часто фотографувалися перед відправкою на поле бою у відомих львівських майстрів…
Звели каплицю на значній віддалі від центру, над Вулецькою дорогою (нині-вул. Сахарова), на схилі узгір’я, навпроти сучасної вулиці Горбачевського.
За різними даними каплиця Матінки Божої Ченстоховської пам’яті полеглих у 1863-1864 роках проіснувала близько сторіччя. Ії було знесено чи то на початку 1960-х, чи то на зламі 60-70 років XX ст.