Відома з 1230. З XV ст. в Судовій Вишні відбувалися сеймики ряду земель шляхти Руського воєводства, на яких розглядалися судові справи. До 1545 р. містечко називалось просто Вишня
У Галицько-Волинському літописі воно вперше згадується за 1230 р., коли місцевий боярин Пилип та Белзький удільний князь Олександр збунтувались проти князя Данила Галицького. У 1368 р. Вишня отримала магдебурзьке право. Із 1443 р. в місті проходили головні законодавчі збори польської шляхти Руського воєводства, так звані судові сеймики. Саме від вишневих садків та судів містечко отримало свою назву.
Починаючи з XVII ст. місто переживало бурхливий розвиток промисловості та стало широко відомим завдяки своїм винокурням, кераміці, пивоварні.
В Судовій Вишні є єдина збережена в Галичині папірня, яка вперше згадується у Йосифінській метриці за 1787 р. як володіння магната Антона Комаровського.
У Судовій Вишні народився І. Вишенський. У 1957 — 1962 в західній частині міста досліджено селище Х ст. і городище ХІ—поч. ХІІ ст., а в східній частині — городище ХІІ-ХІІІ ст., залишки староруського міста Вишні.