Кам’яниця Алембеківська збудована у 17 ст. (реконструйована у 19 ст. у стилі ренесанс. Ян Алембек – львівський аптекар і бургомістр, автор першого опису Львова (1618 р).
До 1940-х років будинок мав номер 12-а. Свого часу у дворі цього будинку влаштовувались гуляння. Тут була невелика ювелірна крамниця, на верхніх поверхах – готель, внизу – кав’ярня, туристична фірма.

Ян Алембек
Збереглося дуже мало даних про молоді роки Яна Алембека. Відомо, що він вчився на аптекаря за кордоном, у 1582–1586 рр. перебував у Вроцлаві, про що свідчать записи в його особистому записнику (Imionnik), що дійшов до наших днів. В 90-х рр. XVI ст. навчався в Падуї.
Під час навчання Алембек завів багато знайомств із німецькими студентами, завдяки чому згодом отримав від них пропозицію зробити опис Львова для енциклопедії «Опис міст світу» (лат. «Civitates orbis terrarum») — шеститомного каталогу міст світу, виданого у 1592-1618 роках, присвяченого імператору Максиміліану II Габсбургу.
Готували видання редактори — Й. Браун та Фр. Гоґенберґ. Результатом такої співпраці став перший друкований опис Львова “Topographia civitatis Leopolitanae” («Топографія міста Львова») опублікований у шостому томі енциклопедії, який побачив світ у Кельні в 1618 р.
Друкований опис Львова супроводжувався кольоровим мідеритом панорами Львова Гоґенберґа, створеною за малюнком панорами Львова кінця ХVІ — початку ХVІІ ст. Аврелія Пасароті (Aurelio Passaroti) — інженера-фортифікатора короля Зигмунда III, з яким Алембек мав добрі стосунки.
У 1597 р. Алембек після навчання повернувся до рідного міста й потрапив до в’язниці через майнові проблеми. З 1602 р. він очолював демократичний рух львівських міщан проти узурпації влади в місті львівським патриціатом, за що двічі зазнавав ув’язнення і за образу магістрату був позбавлений громадянства Львова, яке йому повернено указом короля Зигмунта ІІІ лише в 1607 р. Цей період діяльності знаного аптекаря висвітлений у його особистих нотатках, які довгий час зберігалися в архівах Львова.
Під час пошесті 1623 р. Алембек втратив дружину і доньку. При другій епідемії 1625 р. його було призначено бургомістром з огляду на його знання та вміння боротися із заразою.
Крім «Топографії міста Львова», написаної близько 1603–1616 рр., Я. Алембек є автором мемуарів про виступи львівських міщан проти міського патриціату, опису епідемії 1623 р. та інших записок. В його історичній спадщині надзвичайно цінні документи — виписки з міських книг (книга рахунків за період 1414–1459 та книга актів ради в 1402–1459 рр.) та різних документів латинською мовою про історію Львова до 1617 р.