За легендою перші домініканки потрапили до Львова разом з дружиною Лева І Констанцією. За іншою версією домініканки прибули до міста за Володислава ІІ Ягайловича.
Приблизно 1619 р. домініканки заклали на львівському передмісті монастир з посагу Констанції Мондровіч. Новозакладений монастир знаходився у невигідному місці і 1627 р. для монастиря обрали нове місце на Галицькому передмісті під горою Шембека, з котрої турецька артилерія обстрілювала місто 1672 р. Костел присвятили Св. Катерині Сієнській.
1641 р. частину належних їм земель домініканки відступили ченцям августинцям. До 1770-х рр. їм належали практично всі землі вздовж Сокільницької дороги. Ці ділянки займали сади і будинки орендаторів, робітників монастиря. В 19 ст. ці володіння викіпили ділянка за ділянкою і забудували, починаючи від сьогоднішнього Національного банку до Головної пошти. 1723 р. фундатором перебудови монастиря виступила дружина краківського каштеляна Яна Вишневецького Теофілія з Лещинських. В тодішньому Львові вона була відома перебудовою давньої каплиці при катедрі під фамільну каплицю Вишневецьких. Будівництво, яке розпочалось 1729 р., через три роки призупинила пожежа.Дзвіницю при монастирі спорудив близько 1750 р. архітектор Мартин Урбанік. Монастир закрили 1782 р. Його будівлі спеціальним указом австрійський цісар Йосиф ІІ передав під греко-католицьку семінарію, яка з 1928 р. стала Богословською академією. У 1888-1890 роках архітектор Сильвестр Гавришкевич спорудив новий семінарський будинок, використовуючи частину монастирського саду, у другій його частині було споруджено Головну пошту. У фронтальну стіну вежі церкви Св. Духа була вмурована таблиця з написом “Istructioni Cleri Religiones Firmamento vovit Iosephus II. Any. Anno MDCCL XXXIII”. На правому боці вежі була вмурована мармурова таблиця, присвячена 100-річчю Маркіяна Шашкевича, який отримав освіту в семінарії. Церква Св. Духа була знищена попаданням німецької авіабомби (німці цілилися у будівлю Головної пошти) 22 червня 1941 року, залишилася лише струнка триярусна барокова вежа-дзвіниця. Вона була побудована пізніше, ніж церква, вірогідно, наприкінці 1740-х років архітектором Мартином Урбаніком (Marcin Urbanik). У 1987 році із західного боку здійснено прибудову музейних приміщень. Тепер у вежі-дзвіниці розміщено музей “Русалки Дністрової”, відділ Львівської галереї мистецтв.
Посвяту храму під час його переобладнання на церквву змінили на Святого Духа. Ікони до нового іконостасу намалював відомий тогочасний художник Лука Долинський. 1889 р. на місці давніх підсобних монастирських будівельзвели новий корпус семінарії. Будівлі семінарії, церква сильно постраждали під час польсько-української війни 1918 р., коли відбувались бої за цитадель. Після початку 2-ї світової війни 15 вересня 1939 р. німецький бомбардувальник атакував головну пошту, але бомба потрапила в церкву Св. Духа, з якої вціліла тільки дзвіниця. Ще одна бомба 1944р. зруйнувала частину академії. Руйни церкви розібрали 1950-х рр.