Войцех Кіляр – польський композитор. Як майстер саундтреків, працював з такими світовими кінорежисерами як Кшиштоф Зануссі, Роман Полянський, Френсіс Форд Коппола. Зокрема, його музика звучить у таких стрічках, як «Піаніст» та «Дракула Брема Стокера».
Народився 17 липня 1932 року у Львові. Батько композитора був лікарем, мама – актрисою театру. Дитиною займався грою на фортепіано, але з великою неохотою. Після примусового виселення поляків зі Львова в 1946-1947 роках продовжував навчання гри на фортепіано в Ряшеві.
Як піаніст дебютував в 1947 році на конкурсі молодих талантів, виконуючи власні дві дитячі мініатюри (ІІ місце). В 1947-1948 роках вчився в державному Музичному ліцеї Кракова (клас фортепіано і баяну), а в 1948-1950 роках у Музичному ліцеї в Катовіце (клас фортепіано). Водночас відвідував приватно заняття з композиції у Болеслава Войтовича. Після закінчення середньої школи розпочав навчання в Державній вищій музичній школі в Катовіце, котру закінчив із відзнакою в 1955 році. Того ж року отримав ІІ премію за Малу увертюру на Конкурсі музичних творів V-го Фестивалю молоді у Варшаві.
В 1955-1958 роках був асистентом Войтовича в краківській Державній вищій музичній школі. В 1957 році брав участь в Міжнародних канікулярних курсах Нової музики у Дармштадті. У 1959-1960 роках як стипендіат уряду Франції навчався під керівництвом Наді Буланже в Парижі.
В 1960 році за Оду in memoriam Бели Барток отримав премію Фонду ім. Л.Буланже в Бостоні. Виступав також як піаніст, виконуючи власні твори. В 1979-1981 роках виконував обов’язки віце-президента Головного правління Союзу польських композиторів. У 1977 році був одним із членів-засновників Товариства ім. Кароля Шимановського в Закопаному; дві каденції був його віце-головою. Був членом гуральського Союзу Підгалян.
Багато років композитор був пов’язаний із Ясногірським монастирем у Ченстохові, де святкував часто свої уродини.
Член Ради патронів Ягеллонського університету. В 2005 році був членом Почесного комітету підтримки Леха Качинського в президентських виборах. Згодом, під час парламентської кампанії 2007 року підтримав партію братів Качинських «Право і справедливість», а після смерті Леха Качинського в авіакатастрофі в Смоленську був Почесним головою Громадського комітету підтримки Ярослава Качинського в передчасних президентських виборах.
Помер Войцех Кіляр у 2013 році після тривалої хвороби мозку. Похований в Катовіце на цвинтарі на вул. Сенкевича у спільному з дружиною Барбарою (померла кілька років перед тим) склепі.